Εξελικτική Λεκτική Δυσπραξία
Πρόκειται για διαταραχή του λόγου η οποία χαρακτηρίζεται από αδυναμία στην έναρξη και την εκτέλεση αρθρωτικών κινήσεων κατόπιν επιθυμίας του παιδιού, χωρίς να υφίσταται πάρεση ή οργανική βλάβη στον αρθρωτικό μηχανισμό. Σημειώνεται ότι οι λειτουργίες της μάσησης και της κατάποσης εκτελούνται φυσιολογικά.
Ο τρόπος διαχείρισης της πληροφορίας από τον εγκέφαλο είναι ανώριμος κι έχει ως συνέπεια την κακή μετάδοση των μηνυμάτων προς το σώμα. Η δυσπραξία ( συντομία του όρου) επηρεάζει τον προγραμματισμό όσων κάνουμε και τον τρόπο με τον οποίο αυτά ολοκληρώνονται.
Στην δυσπραξία τα βασικό χαρακτηριστικό είναι η μη εύρεση της σωστής τοποθέτησης των αρθρωτών με συνεχή προσπάθεια διόρθωσης των λανθασμένων τοποθετήσεων. Σαν επακόλουθο έχουμε αντιμεταθέσεις, προσθέσεις, επαναλήψεις ή αλλοιώσεις φωνημάτων.
Η ομιλία επιδεινώνεται όταν γίνεται χρήση μακρύτερων λέξεων ή φράσεων. Κάποιες φορές παρατηρούνται και προβλήματα προσωδίας ή δυσκολία στην εκτέλεση λεπτών κινήσεων.
Η αιτία εμφάνισης της δυσπραξίας παραμένει άγνωστη. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες εικασίες όπως ο πρόωρος τοκετός, κάποια λοίμωξη, η κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών και τέλος η μητρότητα σε μεγάλη ηλικία.
Ο βαθμός σοβαρότητας κυμαίνεται από ελαφρύ έως σοβαρό.
Η δυσπραξία μπορεί να επηρεάσει το 10% του πληθυσμού. Τα αγόρια έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν σε σχέση με τα κορίτσια.
Τα άτομα με δυσπραξία δεν πάσχουν από οποιαδήποτε νοητική καθυστέρηση δηλαδή η διάγνωση δεν μπορεί να δοθεί σε άτομα που έχουν νοητικό πηλίκο κάτω από 70.