" ΏΘΗΣΗ "

" ΏΘΗΣΗ "

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ –ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΔΕΠ-Υ) ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΟΧΗΣ –ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ  (ΔΕΠ-Υ)      ΚΑΙ   ΥΠΝΟΣ


 
Ο ύπνος για τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι συχνά ένα πρόβλημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 20 % των παιδιών αυτών έχουν αρκετές δυσκολίες στο να πέσουν για ύπνο όταν έρθει η ώρα και να κοιμηθούν. Το ποσοστό αυτό είναι 3 φορές μεγαλύτερο από το μέσο όρο των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με δυσκολίες στον ύπνο.

Εγκεφαλικά κέντρα που ελέγχουν την προσοχή είναι υπεύθυνα και  για τον ύπνο. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί  τις δυσκολίες στον ύπνο που έχουν τα παιδιά με διάσπαση προσοχής σε σχέση με εκείνα  χωρίς διάγνωση.




Έρευνα που έγινε  στην Αγγλία έδειξε ότι προβλήματα με τον ύπνο είχαν και οι γονείς των παιδιών που είχαν ΔΕΠΥ.  Σε αυτή συμμετείχαν  100 γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ μεταξύ των ηλικιών 5-17 ετών.
Το 57 % των γονέων συνήθιζε να κοιμάται  περίπου 6 ώρες
Το 27% λιγότερες από 5 ώρες .
Περισσότερα από το 50% των παιδιών ξυπνούσε κατά τη διάρκεια της νύχτας  τουλάχιστον 4 φορές
Το 42% των παιδιών ξυπνούσε πριν από τις 6 πμ .
Το γεγονός αυτό δεν επέτρεπε στους γονείς να κοιμηθούν ακόμα και αν το επιθυμούσαν. Η έλλειψη ύπνου επηρέαζε τα παιδιά  και τους ενήλικες αμφίδρομα. Προκαλούσε συμπτώματα κατάθλιψης , έλλειψης υπομονής, διάσπασης προσοχής  και χαμηλή αποδοτικότητα στην εργασία. Συχνά οι γονείς αργούσαν στην εργασία τους  και είχαν μεγάλη δυσκολία να χειριστούν τα παιδιά τους .

Ο Αμερικάνικος Ψυχιατρικός Οργανισμός και το διαγνωστικό  εγχειρίδιο DSM 5  συγκεκριμένα  αναφέρει πως  τα συμπτώματα για να διαγνωστεί ένα παιδί με ΔΕΠΥ   θα πρέπει να  έχουν εμφανιστεί πριν από την ηλικία των 7 χρονών. Η διαταραχή ύπνου που εμφανίζεται στα παιδιά με  διάγνωση συνήθως δεν παρουσιάζεται πριν από την ηλικία των  12.5 ετών κατά κανόνα. Αυτός ο  διαγνωστικός παράγοντας εκ των πραγμάτων δεν λαμβάνεται υπ’οψιν στη  αξιολογητική –διαγνωστική διαδικασία , αν και αφόρα πολύ μεγάλο πληθυσμό των παιδιών  που τελικά λαμβάνουν την διάγνωση της  ΔΕΠ-Υ. Πολύ ερευνητές επιμένουν ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί ως συνυπάρχων σύμπτωμα όσον αφορά τη διάγνωση.
Για αρκετά άτομα  με ΔΕΠΥ η διαταραχή στον ύπνο περιγράφεται και ως «διαστρεμμένος ύπνος».  Συχνά ενώ θέλουν να κοιμηθούν και είναι η συνηθισμένη ώρα για ύπνο, πρακτικά τους είναι αδύνατον. Ενώ παράλληλα  όταν η ώρα δεν το επιτρέπει και οι ίδιοι θεωρούν ότι δεν θέλουν δεν μπορούν να παραμείνουν ξύπνιοι.





Περιγράφουν τον εαυτό τους ,κυρίως ενήλικα άτομα, ως « νυχτερινές κουκουβάγιες» , που έχουν απεριόριστη ενέργεια  όταν ο ήλιος δύει και  αισθάνονται κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν το κεφάλι τους αγγίξει το μαξιλάρι  είναι σαν να παίρνει μπροστά ο εγκέφαλος τους. Μεταπηδάνε από την μία σκέψη στην άλλη. Περιγράφουν  τις σκέψεις τους σαν ένα αγώνα δρόμου. Υπάρχουν περιπτώσεις που λανθασμένα  διαγιγνώσκονται με διπολική διαταραχή συναισθήματος , ενώ δεν είναι τίποτα άλλο από πνευματική υπερκόπωση απόρια της ΔΕΠΥ.

Περίπου το 10-15 % των παιδιών με ΔΕΠΥ αναφέρουν  δυσκολίες στον ύπνο τους. Το ποσοστό αυτό  αποτελεί το διπλάσιο  των ατόμων χωρίς ΔΕΠΥ που αναφέρουν αντίστοιχες  δυσκολίες ύπνου. Ο αριθμός αυτό αυξάνεται πολύ με την ηλικία. Συγκεκριμένα  το 50% των παιδιών με ΔΕΠΥ αναφέρουν προβλήματα  με τον ύπνο τους στην ηλικία των  12,5 ετών, ενώ στην ηλικία των 30 ετών το ποσοστό αυτό είναι  70%. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως θέλουν τουλάχιστον μία ώρα προκειμένου να καταφέρουν να κοιμηθούν .

Ακόμα και όταν κοιμηθούν ο ύπνος τους δεν είναι ποιοτικός. Πετάγονται από το κρεβάτι,  στριφογυρνάνε, ξυπνάνε με τον παραμικρό ήχο. Οι άνθρωποι  που κοιμούνται μαζί τους συχνά επιλέγουν να κοιμηθούν σε άλλο κρεβάτι.  Ο ύπνος τους δεν είναι αναζωογονητικός ,το αντίθετο ξυπνάνε πολλές φορές το πρωί και αισθάνονται περισσότερο κουρασμένοι σε σχέση με πριν κοιμηθούν.

Το 80% το ενήλικων ατόμων με ΔΕΠΥ αναφέρουν πως ξυπνάνε περισσότερο από μία φορές περίπου στις 4 πμ . Όταν πλέον κοιμηθούν ,αργά το πρωί, πέφτουν  σε πολύ βαθύ ύπνο που για τα μέλη της οικογένειας που προσπαθούν να τους ξυπνήσουν  είναι πολύ δύσκολό. Ενώ συχνά φτάνει το μεσημέρι προκειμένου να αισθανθούν πραγματικά ενεργοί προκειμένου να δουλέψουν.