" ΏΘΗΣΗ "

" ΏΘΗΣΗ "

Σχολική τσάντα: Ποια είναι η καλύτερη για το παιδί – Πόσο βάρος επιτρέπεται να έχει

 Σχολική τσάντα: Ποια είναι η καλύτερη για το παιδί – Πόσο βάρος επιτρέπεται να έχει



Η παιδίατρος Ellen Rome, MD, MPH και ο αθλίατρος Michael Dakkak, DO, εξηγούν πόσο βάρος μπορεί να κουβαλάει ένα παιδί και δίνουν χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε τις σχολικές τους τσάντες λίγο πιο ελαφριές.

 



Ποιο πρέπει να είναι το μέσο βάρος της σχολικής τσάντα

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά ότι ένα σακίδιο δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 15% του βάρους του παιδιού σας. Μια οδηγία που βρίσκει σύμφωνη την Δρ Ellen Rome, που συνιστά να κατεβάσουμε το βάρος της τσάντας ακόμη και στο 10% με ανώτατο όριο το 15% του σωματικού τους βάρους.

Για παράδειγμα, ένα παιδί τρίτης δημοτικού που ζυγίζει 40 κιλά δεν μπορεί να έχει πάνω από 5 κιλά στην πλάτη του. «Καταλαβαίνουμε εύκολα εάν το σακίδιο είναι βαρύ για το παιδί όταν το βλέπουμε να γέρνει πολύ μπροστά ή πίσω όταν θα το βάλει στην πλάτη του» εξηγεί ο Δρ Dakkak.

«Εάν καταλήξετε στα σακίδια πλάτης, επιλέξτε κάποιο με φαρδιούς ιμάντες που έχουν καλή επένδυση και αγκαλιάζουν ολόκληρο τον ώμο και το πάνω μέρος της πλάτης για να μην επηρεάζονται τα νεύρα και η κυκλοφορία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια. Πολλά σακίδια έχουν ένα λουράκι που δένει κατά μήκος του στήθους κι ένα άλλο που δένει γύρω από τη μέση για να βοηθήσει το παιδί να στηρίζει περισσότερο το βαρύ φορτίο», σημειώνει ο Δρ Dakkak.

«Αποφεύγουμε να προτείνουμε τσάντες με μονό λουράκι ή χιαστί επειδή το βάρος δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα και επιβαρύνει την μία πλευρά», προσθέτει.

 



 

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει ένα βαρύ σακίδιο

Ένα βαρύ σακίδιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, δεδομένου ότι το παιδί το κουβαλάει στην πλάτη του δύο φορές την ημέρα για πολλά χρόνια.

«Η υπέρβαση του συνιστάμενου βάρους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πλάτη των παιδιών και καταπόνηση γύρω από το λαιμό και τους ώμους τους. Με την πάροδο του χρόνου η στάση του παιδιού μπορεί επίσης να επηρεαστεί εάν γέρνει είτε πολύ προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω για να αντισταθμίσει το βάρος της τσάντας. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε αποφυσίτιδα (Οστεοχονδρίτιδα) η οποία είναι μια φλεγμονή του αυξητικού χόνδρου που μπορεί περιστασιακά να επηρεάσει τον ώμο», υπογραμμίζει η Δρ Rome.

Αποφασίστε τι μπορεί να μείνει σπίτι κάθε μέρα

Ένας άλλος σίγουρος τρόπος για να ελαφρύνετε το βάρος που κουβαλάει το παιδί σας είναι απλώς να τοποθετείτε στην τσάντα μόνο τα απαραίτητα βιβλία που χρειάζεται στο σχολείο εκείνη την ημέρα. Σε πολλά σχολεία, οι δάσκαλοι συνιστούν στα παιδιά να αφήνουν στην τάξη βαριά βιβλία όπως τα ανθολόγια, ώστε να μην χρειάζεται να τα μεταφέρουν κάθε ημέρα.



Σωστή ταξινόμηση των βιβλίων

Όποια τσάντα κι αν έχετε επιλέξει φροντίστε να υπάρχει μια ισορροπία στο πως τοποθετείτε το βάρος των σχολικών. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα και βαρύτερα σχολικά βιβλία βάλτε τα πιο κοντά στο σώμα του παιδιού στο πίσω μέρος της τσάντας, ώστε όταν τρέχει και η τσάντα κουνιέται να μην προκαλέσει απώλεια ισορροπίας και πτώση.

«Είναι καλό να έχετε ένα σακίδιο πλάτης που έχει πολλαπλές θήκες γιατί έτσι θα μπορείτε να κατανείμετε καλύτερα και ομοιόμορφα το βάρος κατά μήκος του σακιδίου», δηλώνει ο Δρ Dakkak. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας σάς ενημερώνουν εάν αντιμετωπίζουν πόνο στην πλάτη, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα. Εξηγήστε τους ότι είναι σημαντικό για την υγεία τους να μην κουβαλούν ένα σακίδιο που να είναι πολύ βαρύ.

«Αν ένα παιδί παραπονιέται για πόνο στον αυχένα ή την πλάτη, αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το πάρουμε ελαφρά γιατί μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται να το δει γιατρός», τονίζει ο Δρ Dakkak.

Πηγή: oloygeia.gr